Čaga!

Pogosta vprašanja

Kakšna je videti prava sibirska čaga?

Oglejte si sliko čage, ki je bila obrana v Irkutsku.

Zakaj je čaga iz Sibirije drugačna od tiste iz drugih področij?

Čaga, ki zori in raste v Sibiriji, je mnogo bogatejša z antioksidanti od tistih, ki rastejo v drugih regijah. Verjetno je prav kombinacija čiste sibirske divjine, ekstremno nizkih temperatur ( -40°C ), ekstremnih vetrov v tajgi , naredila sibirsko čago tako bogato z antioksidatni, zaradi katerih je tako dober sloves.

Ali je sibirska čaga varna ?

Da. Čaga je naravno prehransko dopolnilo in klasificirana po standardih FDA kot dodatek k prehrani. Razvrščena je med zdravilne gobe pod WTO ( Svetovna organizacija za trgovino) Do danes niso poznane interakcije ali škodljivi učinki , kadar je uživanje po priporočeni uporabi. Četudi niso dokumentirane alergijske reakcije, se priporoča posvet s strokovnjakom pred uporabo, v kolikor je poznana preobčutljivost na gobe. Kadar gre za resno zaskrbljenost za zdravje, priporočamo posvet z usposobljenim herbalistom ali nutricistom. Niso poznane negativne reakcije, kljub temu se priporoča previdnost, kakor vedno kadar se odločimo uvesti nova živila v prehrano.

Izvedel sem, da je čaga zdravilo proti raku. Ali je to res?

V mnogih regijah in deželah je čaga zelo popularna in jo uporabljajo kot sredstvo proti raku. Mnoge znanstvene študije kažejo , da sestavine v čagi upočasnijo rast tumornih celic.

Ali se lahko ugotovi izvor čage?

Da. Ponudniki prave sibirske čage lahko dokumentirajo izvor.

Kako se lahko potrdi ali je pravi ekstrakt čage iz sibirske čage ali ponaredek?

Da. Ponudniki prave sibirske čage lahko dokumentirajo izvor.

Ali se lahko ugotovi izvor čage?

V nekaterih deželah ni dovolj brezovih dreves za masovno proizvodnjo. Zato nekatera podjetja izdelujejo in prodajajo ekstrakte iz mešanice manjše količine suhe čage in »trutovika«, čagi nekoliko podobne gobe, ki raste na drevesih, celo tudi na brezi. Sredico ima rjave barve, vendar je brez zdravilnih lastnosti in je drugačna od čage ( na sliki desno ). Prava sibirska čaga ( ekstrakt ali surova čaga) ima dokaj specifičen vonj in nima nič skupnega z drugimi posušenimi užitnimi gobami, katerih vonj pozna večina ljudi. V kolikor imate ekstrakt, ki vonja po običajnih gobah, prav gotovo nimate izdelka iz prave čage. Raje se odločite za ekstrakt, kajti v tabletkah ali kapsulah ne prepoznate vonja.

Ali čaga vsebuje kofein?

Ne, čaga ne vsebuje kofeina, tudi naravni ekstrakti iz čage ne vsebujejo nobenih drugih dodatkov.

Ali vsebuje čaga gluten?

Ne! Čaga ne vsebuje glutena.

Čago kupujem od ponudnikov na spletu. Nekateri si mešajo prah iz čage z medom.. Ali je to v redu?

Bodite previdni! Mnogi izdelki iz čage so brez vrednosti. Kot je bilo že povedano, čaga nima tipičnih lastnosti kot druge gobe in je brez tipičnega gobjega vonja. Če kupujete kapsule, je težko preverljivo ali gre za pravi ekstrakt čage v kapsulah. V kolikor kupujete prah, bodite še posebej previdni.

Zakaj? Čaga je goba in surove gobe so neprebavljive za človeško telo. Ljudje namreč imamo primanjkljaj encima hitinaze, ki je potreben za presnovo hitinskih celic, iz katerih so gobe. Čaga, surova suha ali v prahu , se bo preprosto izločila iz telesa, ne da bi pustila mnogo sledi. Večina ponujenih dopolnil iz čage je prav to: čaga v kosih in v prahu.

Čaga raste tudi na brezah pri nas. Ali je ta čaga zdravilna?

Čaga, ki raste in zori v zmerno toplem geografskem pasu ( npr. Srednja Evropa), ima odsotnost mnogih zdravilnih sestavin. Ena naj pomembnejših, prisotnih v sibirski čagi, je prav gotovo betulinska kislina. Kot že zgoraj omenjeno, je prav sibirska čaga najbogatejša z antioksidanti in ima ekstremno koristne lastnosti, prav zaradi ekstremnih pogojev, v katerih zori.