Čaga!

Sestavine v čagi

Sestavine v čagi

Sibirska čaga je medicinska goba vrhunskega razreda, ki vsebuje več kot 215 fitonutrientov - fitohranil, glikonutrientov - glikohranil vključno: betulinsko kislino, polisaharidi, beta glukani, tripeptidi, triterpeni vključno lanosterol tipa triterpeni, sterole, saponine, inotodiol, trametenolinsko

Aminokisline, prehranske vlaknine ioniziranie minerali

(baker, selen, cink, mangan, železo), ionizirani eterični minerali (magnezij, kalij, kalcij, klorid, natrij, fosfor),

Vitamini

Vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin) , B3 (niacin), vitamin K, vitamin D2 (ergosterol), ki ga ne najdemo v zelenjavi.

Fitotonutrienti ( fitihranila ) ali fitokemikalije

Aminokisline, prehranske vlaknine ioniziranie minerali

Fitohranila so nekatere organske sestavine rastlin, za katere je nekaj časa veljalo, da spodbujajo zdravje ljudi. Tudi ekološko sadje, zelenjava,  žitarice , stročnice, oreščki in čaji so bogat vir fitotohranili.  Fitohranila lahko služijo kot antioksidanti, okrepijo imunski odziv, povečajo  medcelično komunikacijo, spremenijo presnovo estrogena, in se pretvarjajo v vitamine (beta karoten se presnavlja v vitamin A), povzročajo izumrtje  rakavih celic (apoptoza), popravljajo poškodbe na DNK, ki jih povzroča kajenje in druge izpostavljenosti strupom, razstrupljajo rakotvorne snovi z aktiviranjem citokroma P450 in faze II encimskih sistemov.

Glikonutrienti-glikohranila so rastlinski hidrati, ki zagotavljajo podporo imunskemu sistemu. Saharidi, ki so potrebni za oblikovanje glikoform telesa, strukture na površini celic, se uporabljajo za "pogovor" z drugimi celicami. Glikohranila  igrajo ključno vlogo pri podpori imunskega sistema in spodbujanje učinkovite  medcelične komunikacije. Nedavne znanstvene raziskave so pokazale, da je osem enostavnih sladkorjev (monosaharidi),od katerih večina ni več najdena v izobilju v standardni sodobni prehrani , v obliki virtualnih "besed življenja" na celičnem nivoju. Ti sladkorji, kombinirani z beljakovinami in maščobami,  ustvarijo glikoforme, da pokrijejo površino vseh celic v telesu.

Glikoforme delujejo kot celično priznanje molekul, ki komunicirajo sporočila, katera telo potrebuje za delovanje na področju zdravja. Ta sporočila neposredno vplivajo na naravno obrambo imunskega sistema in endokrinega (žleznega) sistema, poleg tega pa podpira ustrezen organ in delovanje sistema.

Polisaharidi:

Dokazano je bilo, da polisaharidi vplivajo na imunski sistem proti raku, virusu HIV in druge anti-bakterijske in virusne okužbe.

Beta glukani:

Sodobne znanstvene raziskave kažejo, da lahko beta glukani ubranijo pred  tumorji, kardiovaskularnimi in imunskimi pomanjkljivostmi, hormonskimi neravnovesji, virusnimi, bakterijskimi, parazitskimi boleznimi. Uporablja se tudi za učvrstitev kože.

Betulin - Betulinska kislina:

Siberska čaga vsebuje betulinsko kislino, ki vsebuje celoten spekter za imunsko stimulacijo fitokemikalij . Čaga vsebuje nizko pH betulinsko kislino, ki neposredno cilja na rakave celice. Klinično je bilo potrjeno, da ima betulinska kislina anti-tumorni učinek. V zadnjem času proučujejo lastnosti betulinske kisline v namen kemoterapeutike.

Inotodiol:

Inotodiol je pokazal delovanje proti Virusoma A in B in različnim rakavim celicam. Inotodioli pridobljeni iz sibirske čage , kažejo anti tumorne lastnosti, uničevanje Walker 256 karcinosarcom rakave celice in MCF-7 človekove adenokarcinom mlečne celice. Institucionalne študije na Univerzi v Tokiu na Japonskem so potrdile učinkovito uničenje nekaterih rakavih karcino sarkomov in adeno karcinomov.

Triterpeni:

Nižajo holesterol, izboljšujejo prebavo, razstrupljajo jetra, ovirajo hepatitis, kronični bronhitis, kašelj in astmo. In vitro triterpeni so učinkoviti proti MCF-7 celice.

Triterpenoidi in steroli:

Spodbujajo prekrvljenost in pomagajo pri zniževanju krvnega tlaka in zmanjšanju holesterola.

Steroli:

Učinkoviti derivati za prostato, herpes, lupus, alergije in luskavico.

Spodbujajo prekrvljenost in pomagajo pri zniževanju krvnega tlaka in zmanjšanju holesterola.

Lanosterol-povezani triterpeni:

Proučeval in raziskoval jih je dr. Kirsti Kahlos, Fakulteta za farmakologijo, Univerza Helsinki na Finskem. Ekipa Dr. Kahlosa  je izvedla študije, ki potrjujejo imunsko modulirani vpliv lanosterol povezanih triterpenov učinkoviteje  kot cepivo proti gripi in za uporabo proti tumorjem.

Lanosteroli:

Lanosteroli kažejo močno citotoksičnost do rakavih celic. Pomagajo znižati raven holesterola in zmanjšanje kandide. Antibakterijsko delovanje.

Trametenoliska kislina:

Primerna za diabetike, ki niso odvisni od inzulina.

Saponini:

Saponini so glikozidi predvsem iz tipa triterpenoidov. Vsebujejo jih čaga in neketere vrste zelenjave (špinača, paradižnik, lucerna , ohrovt). Raziskave kažejo, da zmanjšujejo tveganje za nastanek raka in znižujejo holesterol. Ugotovljeno je bilo,  da imajo protivnetno in antioksidativno aktivnost.

Melanin:

Čaga vsebuje 40% melanina. Gobji melanin, ki nastaja v čagi,dokazuje visoke antioksidativne in geno protektivne učinke. ( Varuje pred poškodbami DNK )Vir:Antioxidant Effect of Inonotus obliquus.pdf, melanin complexe ln Chaga.pdfhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10994193 , Melanin kompleks medicinskih gob Inonotus Obliquus, 2002, vol 4. Melanin izboljša videz las, kože in oči, in obnavlja bolj mladosten videz.

Vitamin K:

Učinkovit pri zmanjševanju videza pajkastih ven in poškodovanih  površinskih kapilar.

Vitamin-D2(ergosterol):

Eden od treh vitaminov, ki se lahko absorbira skozi kožo in edini, ki ga je telo sposobno proizvajati (kadar je izpostavljeno ultravijolični svetlobi). Ta vitamin je potreben za izgradnjo novih kožnih celic, pa tudi kosti, zob  in las. Uporabljajo ga  v zdravilih za nadzorovanje luskavice. Učinkovit kot močan antioksidant in proti raku.

Uživanje čage ja varno

Ena od mnogih prednosti čage je, da uživanje nima škodljivih posledic. Čaga zgolj spodbuja telo, da se samo pozdravi.  Je idealno dopolnilo za vsakogar. Čage ne smemo uživati med terapijo z antibiotiki, imunosupresivi ( npr.ciklosporin), kajti uživanje zdravilnih gob lahko nevtralizira delovanje zdravil, in ob znani preobčutljivosti na gobe.